Despachoceremoni

Haywarikoy & Despachoceremoni – Att lyfta våra böner upp till Anden

Q’ero paqos “Shamanerna” i de höga Anderna i Peru har många olika typer av ceremonier men det är despacho ceremonin som är en av de vanligaste ritualerna för att skapa en personlig kontakt med universum. Syftet bakom denna uråldriga ceremoni är att föra våra böner upp till universum genom en ceremoni av uppskattning för de gåvor som de mottar av jorden och universum under varje dag och för att återföra eller fördjupa sin relation med kosmos. Deras uppfattning och värde för Ayni (eller ömsesidighet) mellan samhället och miljön är av största vikt för samarbete och medskapande.

En despacho är inte en bön för personlig vinning och kan heller inte betraktas som en uppoffring. Snarare att de stärker sin tro på att naturen, jorden och universum kommer att ta hand om dem om de tar hand om det. De anser att det är ett erbjudande eller rättvist utbyte för det som tagits från naturen, för att bevara relationen med landet. Det är en bön till Apus (bergen), Pachamama (Moder Jord), Inti (Solen) och andra krafter som vaktar jordens platser för att bli ett med dem. Despachon är utformad för ömsesidighet, att dela, tillit, integritet, respekt och helighet. Det är en manifestation av tacksamhet och skapad genom en handling av Munay (kärlek) och Ayni (eller ömsesidighet) – det vill säga; när du ger, får du och om du får, måste du även ge.

Resultatet är att när man anpassar sig med universum, kan man uppnå eller beviljas ens högsta potential. I huvudsak, när man är i Ayni med universum, kommer det att ge tillbaka tio gånger. Ritualen av en despacho bygger på tron av att man aktivt måste delta och agera genom ömsesidighet – att den är baserad på ”principen” – vad du sår, får du skörda.

Det finns många typer av despachos

Det finns långt över hundra olika despachos som Q’ero shamaner utför beroende på situationen, från födelse till död, från initieringsriter, första plantering av säsongen, skörd, bröllop eller att t.ex. hedra ett nytt eller gammalt hem. Dessutom skapas ofta en despacho när någon är sjuk för att personen skall kunna återställa sin Ayni med universum, så att hälsan kommer åter. De tror att sjukdom är ett motsvarande resultat av att inte längre vara i Ayni med universum.

Processen

En despacho skapas av blommor, blad (med böner) och små föremål från naturen (t.ex. skal, rökelse, frön eller torkad frukt) och konstgjorda objekt (t.ex. godis, tråd, bomull och papper). Varje objekt representerar en organiserande princip och placeras under ceremonin I despachon med avsikt att skapa ett momentum för helande och ömsesidighet inom det område man håller ceremonin för.

%d bloggare gillar detta: