Stötta Q´ero nationen

Supportera barnen i Q´ero Nationen

Q´ero folket hittades för första gången år 1955 bland Andernas höga och snöklädda berg. Än idag lever detta folk på dessa avlägsna platser i de Peruanska Anderna. Jorden är inte allt för fertil på denna höga höjd och familjerna lever ofta i väldigt enkla hus gjorda av lera, naturliga stenar med stråtak. Dessa enkla hus är ofta inte större än 20 m². Naturen och regionen runt omkring sträcker sig genom många olika klimatzoner då höjden varierar från mellan 1800m till över 4500m. Beroende på altitud kan majs och potatis planteras och skördas. Bland de högre höjderna ser man hjordar av alpackas och lamor.

De senaste 10 åren har många Peruanska och internationella företag samt organisationer försökt supportera Q´ero folket för att förbättra deras skolundervisning, hälsa, möjligheten till rinnande vatten, elektricitet via solceller samt att hjälpa dem behålla deras kulturella arv och traditioner som de ärvt från Inka riket,
Hur dessa organisationer lyckas med sin vision är olika och jag har nu hört ett kall till att påbörja er resa för att hjälpa Q´ero folket. Ett av mina huvudmål är att hjälpa dem att bevara deras uråldriga tradition och arv av kunskap, visdom och helande kunskaper. Jag är inte intresserad av att förändra dessa människors sätt att leva från hjärta till att ärva vår västerländska tradition av intellekt. På många sätt ser jag hur vi i väst istället bör lära oss av dessa fina och ödmjuka människor. De lever nära naturen och praktiserar en djup och andlig filosofi som håller stor kunskap om fysisk och andlig hälsa.

Att leva på denna höjd i tufft väder bidrar inte till ett fysisk lätt liv. Under min resa till Q´eros byar och detta folk har jag fått en djup och älskvärd relation med Q´ero shamanerna och deras familjer. Jag tar med mig skolböcker, pennor, pennvässare, suddgummin och olika föremål som hjälper barnen i deras undervisning. Detta är mitt sätt att ge support till barnens resa och utbildning på dessa avlägsna platser. Detta gör jag tillsammans med min kollega, nära vän och spirituella syster som kommer från Peru; Karina Davalos Concha. Hon lever idag i Cusco som är den närmsta och största staden i kontakt med detta folk och deras byar.

Varje Jul börjar vi nu att samla in donationer från våra länder så att vi tillsammans kan köpa och ta med varma kläder, mat, julklappar och glädje till barnen i dessa byar. Vi vill stödja familjerna och barnen i Q´eros byar så att de inte behöver lämna sina hem för att flytta ned från bergen. Vi vill ge dem en varmare jul och de verktyg som de behöver.

Vi jobbar helt ideellt så att alla donationer vi får in går direkt till att hjälpa dessa människor och deras byar. Detta är ett sätt för oss att ge tillbaka den ömsesidighet, kärlek och healing som de delar med oss i väst genom att sina ceremonier och healing. Det är ett sätt att ge Ayni för oss. Ayni är ett ord på Quechua som översätts till helig ömsesidighet för att i allt finns ett utbyte av energi. Att alltid ge först från en plats i våra hjärtan för att sedan hållas i livet av det samma. 

%d bloggare gillar detta: